Lipii rapide la tigaie



 Reteta de la Didi- Food design

In blogosfera gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea la cuptor se usuca repede si trebuiesc scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit. Reteta aceasta de varianta de lipie este cea mai simpla (rapide sunt toate). Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte. Pe aceasta am preparat-o de multe ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute. Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa, pentru frigarui n-am vrut sa fac reteta aceea.

INGREDIENTE

Ingredientele sunt pentru 5 lipii cu diametrul de 20 cm.
Faina-250 g (eu am folosit tip- 650)
Sare-0.5 lingurita
Unt - 2 linguri sau ulei de floarea soarelui-3 linguri (Se poate folosi si ulei de masline)
Drojdie -15 g proaspata sau uscata cf. instructiunilor de pe plic
Apa -125 ml (sau lapte, eu aici am preparat cu apa)
Zahar-1 lingurita

PREPARARE
1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta.
2.Drojdia daca e proaspata se freaca intr-o ceasca cu zaharul pana lichefiaza.
2.Intr-un castron incapator se pun 250g faina. Se procedeaza ca la paine, se amesteca intr-un cuib in faina drojdia lichefiata, sarea si cu putina faina se formeaza o maia semilichida. Se acopera cu un prosop, se depune intr-un loc caldut si ferit de curent si se lasa la crescut 15-30 min pana face spuma.
La cea uscata se amesteca drojdia cu zaharul si apa calduta ca tinuta la soare 15 min sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent. Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.
3.Dupa ce maiaua a crescut, in castronul cu faina se adauga sarea si untul sau uleiul.
4.Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Daca blatul nu este lucios, presarati faina in prealabil, pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.
5.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (unsa coca in prealabil cu ulei), prosop sau capac.
6.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa infainata si il taiati in 5 bucati (20cm diametru) sau 4 daca le doriti mai mari. Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit. Pe blat intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5mm).
7.Incingeti bine la foc mediu o tigaie veche non aderenta, mai groasa.
8.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte). Focul sa fie mediu spre iute si se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte. Le intoarceti cu o paleta. Daca focul e prea mic si stau prea mult in tigaie se scorojesc si nu le mai puteti rula.
9.Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine.
10.Sunt bune consumate imediat cand sunt calde. Daca va raman, le tineti intr-o punga inchisa etans.

11.Daca va ramane aluat crud, il ungeti cu putin ulei si il infoliati si tineti in frigider pana a doua zi sau il congelati. La decongelare il scoateti imediat din folie, altfel se uda.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu