Reteta de la Margareta Cismasiu
Am modificat reteta unei prajituri din caietul mamei mele si a rezultat aceasta prajitura cu aroma fructata,colorata, cu o savoare deosebita.M-a inspirat blatul roz,iar cremele si restul au venit de la sine.
Se poate face atat cu fructe proaspete,cat si conservate ( compot,gem,dulceata,congelate).Eu am facut-o cu capsuni,dar se poate face si cu ate fructe,dupa gustul fiecaruia.
Ingrediente blat:
7 oua,7 ling zahar,3 plicuri budinca de capsuni,un praf de copt.
Ingrediente jeleu:
500 gr capsuni,200gr zahar,2 plicuri gelatina sau: 1 borcan de 400 gr gem de capsuni,2-3 ling apa,2 plicuri gelatiIna.
Ingrediente crema:
6 galbenusuri,200 gr zahar,50ml lapte,250 gr unt,un baton vanilie
Ingrediente spuma:
6 albusuri,8 ling zahar
Ingrediente sirop:
100 ml apa,2 ling zahar,esenta de capsuni sau: 100 ml zeama de capsuni,2 ling zahar.
Mod de lucru:
Cele 7 albusuri se bat spuma cu zaharul pana se obtine o bezea tare.Se adauga galbenusurile si se bate in continuare.La sfarsit se adauga budincile de capsuni si praful de copt.Se amesteca usor,de sus in jos.Compozitia se pune in tava (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte.Pentru a vedea daca e gata se face testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
Pentru sirop,se pune apa (zeama de capsuni) cu zaharul la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga esenta de capsuni si se stinge focul.Daca avem zeama de capsuni nu mai trebuie esenta.Se lasa sa se raceasca.
Intre timp.se pregateste jeleul.Capsunii se paseaza cu blederul si se fierb impreuna cu zaharul pana incepe sa se ingroase.Daca folosim gem,il punem la fiert cu un pic de apa.La urma se adauga gelatina hidratata dinainte.Se lasa sa se racoreasca putin si se toarna peste blatul insiropat.Se da la rece pana se prepara crema.
Galbenusurile cu laptele, zaharul si vanilia se pun pe foc la bain- marie.Se amesteca pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma si se adauga treptat compozitia de oua si lapte racita. Se amesteca pana se omogenizeaza.Crema se toarna peste jeleu.Se da la rece.
Albusurile se bat spuma pe bain- marie cu zaharul.Pentru o culoare roz,se opresc 3 ling de sirop si se adauga in albusuri.Cand spuma s-a intarit se ia de pe foc si se toarna peste crema.Se da la rece apoi se poate servi.
Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti pe blogul ei Retete cu Margareta Cismasiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu