Prajitura cu portocale


Reteta de la Alina Vicu


Blat

5 oua (marimea XXL)
110 g zahar tos
100 g zahar brun
215 g faina de grau
26 g cacao
5 g praf de copt
25 ml ulei de palmier
zeama de la o portocala
coaja de la 2 portocale

Sirop

100 ml apa
1 lg zahar tos
1 portocala


Glazura

300 g zahar
200 ml apa
2 lg miere poliflora
3 lg cacao

Cum procedam:
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam abusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile cu 110 g zahar tos, pana cand zaharul se dizolva.
4. Batem galbenusurile cu zaharul brun, pana cand isi maresc considerabil volumul.
5. Inglobam in galbenusuri uleiul de palmier si sucul de portocala.
6. Incorporam albusurile spuma in galbenusuri, usor, cu ajutorul unei spatule.
7. Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt. Incorporam ingredientele uscate, putin cate putin, in cele umede folosind o spatula de silicon. In final inglobam si coaja de portocala.
8. Punem compozitia intr-o tava (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt. Introducem in cuptor timp de 30-40 minute. Faceti testul scobitorii, daca iese curata inseamna ca blatul e copt.

Sirop
1. Punem apa amestecata cu zaharul si portocala taiata in felii la fiert pentru 5-8 min.
2. Oprim focul, punem coaja de portocala si o lasam in sirop pana cand acesta se raceste.

Pentru glazura
1. Punem zaharul impreuna cu apa intr-un vas non-aderent, pe foc potrivit. Invartim pana la dizolvarea zaharului.
2. Din momentul in care zaharul este complet dizolvat mai lasam pe foc 10 minute, avand grija sa curatam peretii vasului cu o pensula inmuiata in apa pentru a evita cristalizarea.
3. Adaugam apoi mierea si mai lasam pe foc inca 7 minute.
4. Oprim focul, punem cacaua si omogenizam.
5. Lasam la racorit 3-5 min, apoi amestecam energic cu o lingura de lemn, intr-un singur sens.
Cu cat se raceste mai mult cu atat va fi mai greu de lucrat cu aceasta compozitie, asa ca va trebui sa o puneti pe prajitura cat este inca maleabila.

Daca nu vreti sa va complicati prea tare puteti folosi o glazura simpla de ciocolata.

Asamblare:
Dupa ce s-a racit, taiem prajitura (7x8 cm), o insiropam (eu am pus cate 1 lg de sirop pentru fiecare bucata, voi puteti pune cat preferati) si apoi o glazuram.

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu