Tort cu ciocolata si caramel

Reteta de la Antonina Sociu



"Va trebui intr-o maxima masura sa parcurgeti, cu ochii mintii si cu limba impleticita, de zeci de ori, fiecare pixel din poza.. Si da, urmaresc intentionat acest lucru!;)... Fiecare imagine, lipsa de formalitate a ingredientelor .. toate astea luate impreuna sau separat, reprezinta un pasaport impresionant atunci cand aveti la masa desfraului .. pasionati de cioco si caramel, ce vor fi atinsi in cele mai sensibile coarde ale perceptiilor organoleptice si nu numai ;) E un tort literalmente divin !"
Ingrediente
Ingrediente caramel: 
175 grame zahăr, 
120 ml smântână grasă pentru gătit, 
1 linguriţă rasă cu sare de mare,
120 grame unt,
3 linguri cu apă.

Ingrediente blat:
250 grame ciocolată, 
160 grame unt, 
175 grame zahăr, 
25 ml esenţă de vanilie (Dr. Otker) 
120 grame migdale prăjite, nesărate, măcinate, 
5 ouă

Mod de preparare

1. Preparare caramel: Turnati zahărul şi apa într-un wok. E e cel mai potrivit pentru miscarea asta, nepermiţând să se prinde caramelul de vas si e tare usor de manevrat, tinand cont de viteza cu care trebuie să executati operatiunea. Încălziţi wok-ul la puterea mica, amestecând zahărul din el până când acesta începe să se topească sub presiunea căldurii si a apei. Măriţi puterea flacărei pe medium si permiteti-i zahărului să fiarbă nederanjat. Cum vedeti că-şi schimbă culoarea şi devine aurie toata treabă, amestecati zahărul cu lingura de lemn. Luaţi imediat wok-ul de pe foc, adăugaţi sarea de mare şi smântâna de gătit amestecând cu cea mai mare abilitate ingredientele astea-n caramel. Apoi încorporati untul (la temperatura camerei). Lăsaţi caramelul la racit şi pregatiti blatul de ciocolată.

2. Preparare blat: Topiti la bain marine ciocolata, untul si zahărul. După ce s-au topit ingredientele, luaţi vasul de pe foc şi adăugati migdalele măcinate si esenta de vanilie. Separati ouăle şi încorporaţi gălbenuşurile, iar apoi albuşurile bătute spumă.

3. Asamblare tort: Într-o tavă de tort cu diametru de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt şi unsă bine cu unt, turnaţi jumătate din compoziţia blatului de ciocolată, apoi turnaţi caramelul în centrul blatului, amestecându-l uşor cu o scobitoare prin compozitie şi la final compoziţia rămasă din blatul de ciocolată. Daţi tava la cuptor pentru 35 minute la 180 grade. După ce s-a răcit, pudraţi tortul cu cacao. Il puteti servi în compania unui moţ de frişcă sau unei îngheţate de vanilie.




Mai multe retete delicioase si fotografii pentru acesat reteta gasiti pe blogul www.dulcegarii-culinare.ro



2 comentarii:

  1. Multumesc frumos Cristi ! O zi frumoasa si dulce iti doresc tie si cititorilor blogului tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noi multumim foarte mult si te mai asteptam si alta data!

    RăspundețiȘtergere