Gogosari in otet

Reteta de la Corina M.


1 l otet,
500 g zahar,
sare, apa
20 foi de dafin,
300 g radacina de  hrean,
o lingura de  boabe de piper,
o lingura de boabe de mustar
8 kg gogosari

Se prepara lichidul zeama: se adauga la 1 l de otet 2 l de apa si 500 kg zahar. Se mai adauga 1 lingura de sare pentru fiecare l de zeama,  la 7-8 kg gogosari. Se spala gogosarii si se scurg. Cand se conserva intregi, i se face fiecarui gogosar cate o taietura de 3-4 cm chiar la mijloc, pe partea opusa cozii. Este mai practic sa se puna toti gogosarii taiati in felii. 


Intr-o cratita se pune zeama, sarea si condimentele  si se lasa sa fiarba acoperite. Cand  clocoteste, se pune un rind de gogosari intregi sau, daca sunt taiati in felii, se pun cati cuprinde lichidul; se acopera si se lasa sa se infierbante, pana cand fierb in clocote 1- 2 minute. Daca gogosarii sunt intregi, se intorc un minut si pe partea cealalta. Daca sunt taiati felii, se scot imediat si se impart in borcanele caldute, asezate pe o tava. Borcanele se umplu fara a-i presa, lasindu-i asa cum se aseaza ei. Dupa ce toti au fost asezati in borcane, deasupra lor se pun in cruce, cite 2-3 felii de hrean. Borcanele se sigileaza si se pun in camara.


Noi facem reteta asta in fiecare an . Am sa va trimit si poze cand voi face anul acesta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu